Sposób przygotowania:
Chińszczyzna Eliprzygotowanie kurczaka
Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić piersi kurczaka w słupki, dodać przyprawę, 4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć kurczaka do lodówki na 3 godziny. Patelnię rozgrzać, włożyć kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Kurczaka przełożyć do większego rondla.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę i czosnek przesmażyć i dodać do mięsa.
przygotowanie papryki
Paprykę umyć, wykroić szypułkę i usunąć nasiona. Pokroić paprykę w słupki i podsmażyć na pozostałym oleju na patelni po kurczaku. Paprykę dodać do rondla.
przygotowanie marchewki
Marchewki obrać,umyć i pokroić w zapałkę i obsmażyć. Marchewkę dodać do rondla.
przygotowanie pomidorów
Górę pomidorów naciąć na krzyż i zalać je wrzącą wodą. Po 2 minutach pomidory odcedzić i na chwilę zalać zimną wodą. Odlać wodę, zdjąć skórkę z pomidorów i je pokroić. Obsmażyć pomidory na oleju pozostałym po smażeniu pozostałych składników.
przygotowanie dania
Cukinie umyć i odciąć końcówki. Pokroić cukinię w zapałkę, obsmażyć i przełożyć do rondla. Dodać odsączone pędy bambusa. Całość doprawić solą,pieprzem,wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.
przygotowanie makaronu
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Na talerzach rozłożyć makaron,na środek każdego talerza wyłożyć chińszczyznę i udekorować natką pietruszki. Smacznego!
misia5