agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chipsy z batata, pietruszki i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przepyszna przekąska, zakąska. zaskakuje smakiem:)

Chipsy z batata, pietruszki i marchewki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chipsy z batata, pietruszki i marchewki

 

  • batat 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • marchewka 2 szt
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1 szczypta
  • bazylia, oregano, majeranek suszone 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Chipsy z batata, pietruszki i marchewki
Warzywa obrać. Następnie opłukać i osuszyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze plasterki. Batata pokroić w cienkie plastry. Wszystko przełożyć do miski. Posypać solą morską, pieprzem, oraz suszonymi ziołami jak majeranek, bazylia i oregano. Można dodać odrobinę chilli. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły plastry warzyw. Moje chipsy usmażyłam bez oleju w Tefal actifry- 20 minut. Alternatywą jest oczywiście piekarnik. Nagrzewamy do temp 180 stopni. Warzywa przekładamy na blaszkę i zapiekamy 20-25 minut. Smacznego:)
Chipsy z batata, pietruszki i marchewki
warzywa obrać i opłukać następnie osuszyć
Chipsy z batata, pietruszki i marchewki
opłukane warzywa pokroić w plastreki, marchewkę i pietruszke troszkę grubiej niż batata
Chipsy z batata, pietruszki i marchewki
warzywa posypać przyprawami ja upieklam chipsy w actifry