Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 784]

Chipsy/nachosy z tortilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i szybka przekąska, która idealnie nadaje się do podjadania - nie tylko przed telewizorem. Polecam.

Chipsy/nachosy z tortilli

Składniki:

Chipsy/nachosy z tortilli

 

  • 2 gotowe pszenne tortille (placki)
  • olej
  • przyprawy (u mnie sól, papryka słodka, czosnek granulowany)

Sposób przygotowania:

Chipsy/nachosy z tortilli

Placki:

Chipsy/nachosy z tortilli
Placki powinny być pokrojone na trójkąciki.

Tortille pokroić na małe trójkąciki.

Przygotowanie:

Chipsy/nachosy z tortilli
Placki można posmarować olejem i doprawić przed ich pokrojeniem na trójkąty.

Trójkąty z tortilli przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia w taki sposób, aby żaden kawałek nie nachodził na siebie.

Każdy trójkącik obustronnie posmarować olejem (najlepiej pędzelkiem) i posypać przyprawami.

Podpiekanie:

Chipsy/nachosy z tortilli
Uważać, aby chipsów nie spalić. Powinny być chrupkie i lekko zarumienione.

Trójkąciki podpiec w rozgrzanym piekarniku około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.