SUPERPRZEPIS

Wątróbka z nadzieniem

  • 2
  • ewaeu
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wątróbka z nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Wątróbka podawana jest na wiele sposobów. Ja proponuję pieczoną wątróbkę nadziewaną wędzonym boczkiem. Pycha.

Składniki:

Wątróbka z nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z nadzieniem

ETAP 1:

Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek wędzony. Smażyć na bardzo małym ogniu.

Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku. Po zeszkleniu cebuli , patelnię wystudzić.

Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić kieszeń. W salaterce wymieszać boczek z cebulą z jajkiem, majerankiem, pieprzem i bułką tartą.

Nadziać wątróbkę, a otwór zapiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć wątróbkę też delikatnie posmarowaną olejem.

Dodać jabłka, rozmaryn. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika wątróbkę posolić. Smacznego.

Wątróbka z nadzieniem
Wątróbka wieprzowa i nadzienie z wędzonego boczku
Wątróbka z nadzieniem
Upieczona wątróbka wieprzowa z nadzieniem