gołąbek

gołąbek

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Wariacja z Chili con corne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja wariacja kulinarna oparta jest o przepis Chili con Corne. Jest to sycący, pożywny, aromatyczny rodzaj gularzu, składający się z mięsa, cebuli, pomidorów, czerwonej fasoli, wzbogacony o bukiet warzywny meksykańskiej mieszanki Hortex .

Wariacja z Chili con corne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wariacja z Chili con corne

 

  • 1. 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2. 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • 3. 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4. 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 5. ok. 1,5 szklanki bulionu
  • 6. 1 cebula
  • 7. 2 ząbki czosnku
  • 8. sól, pieprz
  • 9. 1 łyżeczka papryki w proszku, kminu w proszku, chili
  • 10. szczypta cukru
  • 11. oliwa
  • 12. 4 placki tortilli

 

Sposób przygotowania:

Wariacja z Chili con corne
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.Stopniowo dodajemy mieszankę meksykańską. Smażymy bez przykrycia ok. 5 min. 2.Następnie dodajemy wcześniej przesmażone mięso,całość mieszamy. Dodajemy pomidory z zalewą, doprawiamy solą, pierzem i odrobiną cukru. 3.Przykrywamy i dusimy ok 20 minut. 4.Dodajemy przepłukaną fasolę, łączymy z bulionem.Pod koniec doprawiamy papryką, kminem i chili. 5.Podajemy z chipsami z tortilli: Tortille kroimy na trójkąty, smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą i pieczemy ok. 5 minut w 180 stopniach.
Wariacja z Chili con corne
Bukiet warzywny na patelni
Wariacja z Chili con corne
Aromatyczny gularz mięsno - warzywny z czerwoną fasolką w roli głównej
Wariacja z Chili con corne
Pieczone chipsy z tortilli