cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Chleb bananowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dietetyczny chleb bananowy bez cukru to zdrowy zamiennik ciasta. Najlepsze do przygotowania chlebka bananowego są bardzo dojrzałe banany.

Chleb bananowy

Składniki:

Chleb bananowy

 

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Chleb bananowy

ETAP 1:

Banany umyć, obrać i rozgnieść widelcem. Jajko wybić i roztrzepać, dodać do bananów. Dodać aromat waniliowy, oliwę i dokładnie wymieszać.

Mąkę wymieszać z sodą, łyżka po łyżce dodawać do masy bananowej, dokładnie mieszając. Przełożyć do foremki keksowej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (grzałka dolna i górna). Do nagrzanego piekarnika wstawić formę i piec przez godzinę.