WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 781]

Deser jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki, świeży deser na bazie startego surowego jabłka, jogurtu, białego sera i biszkoptu. Idealny na co dzień jako małe słodkie co nie co.

Deser jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jabłkowy

 

  • ok. 50g białego sera chudego
  • ok. 100g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 jabłko
  • cukier cynamonowy (ok. 0,5 łyżeczki)
  • kawałek biszkoptu lub kilka ciastek biszkoptów

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy

ETAP 1:

Jogurt naturalny wymieszać z białym chudym serem. Jabłko najlepiej słodkie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jabłka przyprawić połową cukru cynamonowego i wymieszać.

Do szklanki na dno wkruszyć połowę biszkoptu lub 2 ciastka biszkopty. Na biszkopt wyłożyć połowę jabłek. Jabłka przykryć połową jogurtu wymieszanego z serem.

Na to wkruszyć resztę biszkoptu lub 2 kolejne biszkopty. Wyłożyć resztę jabłek i resztę jogurtu z serem. Wierzch deseru posypać pozostałym cukrem cynamonowym. Podawać od razu.

Przed jedzeniem można wymieszać.

Deser jabłkowy
Deser jabłkowy po nałożeniu trzech pierwszych warstw
Deser jabłkowy
Na warstwę biszkoptu wykładamy starte jabłka
Deser jabłkowy
Na dno szklanki kruszymy biszkopt który będzie pierwszą warstwą deseru
Deser jabłkowy
Starte jabłko przyprawione cukrem cynamonowym