Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bananowy chlebek z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z nadmiaru bananów można upiec taki bananowy chlebek z nutką cynamonu i rodzynkami. Pysznie smakuje z filiżanką herbaty. Polecam upiec na podwieczorek. Zapraszam.

Bananowy chlebek z rodzynkami

Składniki:

Bananowy chlebek z rodzynkami

Ciasto:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bananowy chlebek z rodzynkami
1. Banany obieramy i przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładką papkę, dodajemy cukier i miksujemy, kolejno wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, cynamon i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

3. Gotowy wystudzony chlebek kroimy w plastry i podajemy. Życzę smacznego.