agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój pierwszy chleba z garnka żeliwnego. Wyszedł idealnie chrupiący z wilgotnym miąższem. Polecam

Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego

 

  • 400 g mąki pełnoziarnistej chlebowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • mąką lub otręby do podsypywania

Sposób przygotowania:

Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego
W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce. Smacznego:)
Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego
ciasto przełożyć do durzlaka wyłożeonego bawełnianą ściereczką
Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego
upieczony chleb wyciągnąć z garnka i studzić na kratce

Tagi:

chleb pieczywo