miras45

miras45

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Chleb domowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż wyrośnie i upiecz!

Chleb domowy 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb domowy 3

 

  • Mąka pszenna biała (500) 350 g
  • Mąka razowa 1800-2000 300 g
  • Siemię lniane ok. 50 g (można też dodać zamiennie nasiona słonecznika)
  • Drożdze suszone 2.5 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda przegotowana 520-550 ml

 

Sposób przygotowania:

Chleb domowy 3
Obydwa rodzaje mąki wsypać do jednej miski z nasionami, łyżeczką soli i dokładnie wymieszać. W osobnym dzbanku dokładnie odmierzyć ilość wody, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować. Poznamy to jak pokaże się na wierzchu gruba na ok. 1.5-2 cm piana. Musimy pamiętać aby woda była wyraźnie ciepła, lecz nie za gorąca. W czasie gdy rozczyn drożdży zaczyna pracować przygotowujemy foremkę na chleb. Najlepiej używać ceramicznej, ale może być również metalowa wysoka tzw. „keksówka”. Należy wysmarować ją dosyć grubo i dokładnie smalcem. Nie można zostawiać nie posmarowanych miejsc, bo mogą być problemy z późniejszym wyjęciem chleba z foremki. Gdy rozczyn już zacznie pracować wlewamy go do dużej miski i zaczynamy mieszać przy pomocy ręcznego miksera powoli dodając mąkę. Pod koniec mieszania mogą byś małe trudności z mieszaniem z powodu zbyt gęstego ciasta. Wtedy kończymy mieszanie przy pomocy drewnianej łyżki. Wymieszane dokładnie ciasto (musi być lekko kleiste i nie za rzadkie) od razu przekładamy do foremki starając się równo je rozłożyć. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając foremkę ściereczką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 °C. Gdy ciasto zwiększy objętość ok. dwukrotnie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. godziny. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem tak jak inne ciasta. Uwaga! Dobrze jest wlać na spód piekarnika ok. 100ml wody i od razu zamknąć piekarnik. Ma to na celu ułatwienie wyrośnięcia chleba w pierwszym etapie pieczenia. Para w piekarniku nie powoduje szybkiego twardnienia wierzchniej strony chleba pozwalając mu bardziej wyrosnąć. Nie używać termoobiegu!!! Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb we foremce ok. 5 minut i delikatnie wyjąc kładąc na czystej ściereczce spodem do góry i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie chować do worka foliowego za wcześnie, bo straci pyszną, chrupiącą skórkę. Chleb zachowuje elastyczność i świeżość przez co najmniej 3-4 dni. SMACZNEGO!!!
Chleb domowy 3
Po wyjęciu pokazuje się apetyczna skórka
Chleb domowy 3
Aż ślinka cieknie po ukrojeniu pierwszej kromeczki

Tagi:

chleb