SUPERPRZEPIS

Chleb paprykowy

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 90
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb paprykowy

To pyszny chlebek, który u nas zazwyczaj znika bez żadnych dodatków, jeszcze cieplutki.
Jest naprawdę bardzo smaczny, taki delikatnie paprykowy oraz dodatkowo prosty w przygotowaniu.

Składniki:

Chleb paprykowy

Forma o wymiarach 10 x 28 cm:

Sposób przygotowania:

Chleb paprykowy

Drożdźe:

Chleb paprykowy
Drożdże powinny zrobić się bardzo płynne.

Drożdże wymieszać z cukrem i na chwilę odstawić, żeby zrobiły się płynne.

Ciasto:

Chleb paprykowy
Ciasto jest klejące, ale takie powinno być.

W misce umieścić przesianą mąkę, paprykę w proszku, sól, olej i ciepłą, ale nie gorącą wodę.

Wszystko razem przemieszać oraz połączyć z płynnymi drożdżami.

Całość porządnie wyrobić, przykryć szmatką i następnie odstawić na około 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie masę przełożyć do formy wyłożonej papierem

Pieczenie:

Chleb paprykowy
Wierzch chleba można posypać np. pestkami słonecznika.

Blaszkę z chlebem stawić do letniego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

pieczywo chleb