Sposób przygotowania:
Chleb z pieczoną papryką i cukiniąEtap 1

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.
Etap 2

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 3

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 4

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, maślankę, zmiksowaną paprykę i cukinię, wymieszać.
Etap 6

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 7

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą) przez ok. 55-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.