Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem pieczonej papryki, tartej świeżej cukinii, maślanki i mielonego lnu...

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

Składniki:

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

Etap 1

Chleb z pieczoną papryką i cukinią
Upieczona ostudzona obrana i zmiksowana blenderem papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.

Etap 2

Chleb z pieczoną papryką i cukinią
Umyta i starta na tarce o dużych oczkach cukinia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.

Etap 3

Chleb z pieczoną papryką i cukinią
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 4

Chleb z pieczoną papryką i cukinią
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę, maślankę, zmiksowaną paprykę i cukinię, wymieszać.

Etap 6

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 7

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Chleb z pieczoną papryką i cukinią

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą) przez ok. 55-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.