Sposób przygotowania:
Ziemniaczany chleb z pieczoną papryką i pestoEtap 1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.
Etap 2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 3
Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Etap 4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5
Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy, ziemniaki, pieczoną paprykę i pesto, wymieszać.
Etap 6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą) przez ok. 20-25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.