Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowe kajzerki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszne bułeczki pszenne, które posiadają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Każdy może je upiec, ponieważ są naprawdę proste w przygotowaniu, a nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!

Domowe kajzerki

Składniki:

Domowe kajzerki

8 sztuk:

Sposób przygotowania:

Domowe kajzerki
Zaczyn:

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki oraz 100 ml letniej wody i odstawić do wyrośnięcia. Drożdże suche od razu dodajemy do pozostałych składników. 

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.

Całość dokładnie wyrobić, aby ciasto odchodziło od miski i pozostawić na około 10 minut.

Następnie ponownie je wyrobić i przełożyć do miski wysmarowanej olejem oraz przykryć ściereczką.

Miskę odstawić na 1 godzinę- do podwojenia objętości ciasta.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich bułeczki.

Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć i nakryć szmatką.

Zostawić na 30-40 minut, aby były napuszone, można je też naciąć.

Piec w rozgrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.