WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Baba ziemniaczana z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna w moich stronach potrawa - pochodząca z Białorusi zapiekanka z tartych ziemniaków z cebulą i mięsem.

Baba ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

Baba ziemniaczana z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Baba ziemniaczana z boczkiem

Ziemniaki

Baba ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaki wygodnie jest zatrzeć w maszynce.

Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i odcedzamy na sicie. Przekładamy do miski.

Dodatki

Baba ziemniaczana z boczkiem
Najpierw podsmażamy boczek i dodajemy cebulę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w nieco większe kawałki. Czosnek przeciskamy przez prasie. Podsmażamy razem na patelni, lekko doprawiając.

Masa

Baba ziemniaczana z boczkiem
Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia.

Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, boczek z cebulką i dość dużo pieprzu oraz sól do smaku. Mieszamy dokładnie i przekładamy do natłuszczonego naczynia.

Pieczenie

Baba ziemniaczana z boczkiem
Babkę ziemniaczaną pieczemy ok godzinę.

Babkę pieczemy ok 1,5 godziny w 190 stopniach, aż się mocno zarumieni, a środek będzie dopieczony.