kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek. Przygotowany z dodatkiem mąki z ciecierzycy, pestek dyni i chia. Polecam na kanapki.

Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni
Do miski wsypujemy obie mąki, suszone drożdże, pestki dyni, sól, chia. Wlewamy ciepłą wodą i olej, zagniatamy ciasto na chleb. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy chia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb.
Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni
Ciasto mieszamy i zagniatamy, odstawiamy do wyrośniecia.
Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni
Do blaszki wkładamy wyrośnięte ciasto na chleb.
Chleb pszenno - ciecierzycowy z pestkami dyni
Na samym końcu smarujemy wodą i posypujemy chia.