slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Scones z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne wytrawne bułeczki żytnie pieczone z dodatkiem kukurydzy. Scones to bułeczki pieczone bez drożdży a na proszku do pieczenia i sodzie. Takie chrupiące bułeczki będą smaczną odmianą dla tradycyjnego pieczywa. Polecam

Scones z kukurydzą

Składniki:

Scones z kukurydzą

 

  • 2 szkl mąki żytniej 720 + do podsypania
  • 1/2 szkl odsączonej kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 50 ml kefiru

Sposób przygotowania:

Scones z kukurydzą
Na stolnicę przesiewamy mąkę żytnią, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na bułeczki na ok. 2 cm grubości.

Za pomocą szklanki wykrajamy kółka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut w 200 stopniach.