Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb pszenny z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji.

Chleb pszenny z maślanką

Składniki:

Chleb pszenny z maślanką

 

  • 4 szk. mąki pszennej typ. 650
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ szk. wody letniej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g maślanki

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z maślanką

I

Chleb pszenny z maślanką
Przygotowanie ciasta do zrobienie chleba.

1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, maślankę, dokładnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.

II

Chleb pszenny z maślanką
Przełożenie ciasta do formy i pieczenie,

3. Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

III

5. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
6. Smacznego