Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie
Do misy wrzucić wszystkie składniki na zaczyn, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (12 godzin).
Na drugi dzień rano do zaczynu dodać wodę, sól i wymieszać. Wsypać pestki dyni, dodać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na 4 godziny. W połowie odgazować.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki (długość 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce.
Na drugi dzień rano do zaczynu dodać wodę, sól i wymieszać. Wsypać pestki dyni, dodać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na 4 godziny. W połowie odgazować.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki (długość 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce.
reanja
Alex_M
dziękuję :)
LauraLaura