Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
1. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier, siemię lniane, płatki owsiane i drożdże. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Uformować z niej kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i włożyć na keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Piec w 190st.C około 30-40 minut. Chleb jest upieczony, gdy po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!