Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bułki szpinakowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe bułki pszenne w nieco innej odsłonie, bo przygotowane ze świeżym szpinakiem. Smaczne i zdrowsze niż tradycyjne bułki.

Bułki szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki szpinakowe
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Oczyszczony szpinak blendujemy z oliwą i szczyptą pieprzu.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Dodajemy szpinak z oliwą i znów zagniatamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy je 9 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy i zostawiamy na około pół godziny. Następnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Bułki szpinakowe
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody.
Bułki szpinakowe
Oczyszczony szpinak blendujemy z oliwą i szczyptą pieprzu.
Bułki szpinakowe
Dodajemy szpinak z oliwą i znów zagniatamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę.
Bułki szpinakowe
Nacinamy bułki ostrym nożem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.