Sposób przygotowania:
Bułki szpinakowe
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Oczyszczony szpinak blendujemy z oliwą i szczyptą pieprzu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Dodajemy szpinak z oliwą i znów zagniatamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy je 9 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy i zostawiamy na około pół godziny. Następnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Oczyszczony szpinak blendujemy z oliwą i szczyptą pieprzu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Dodajemy szpinak z oliwą i znów zagniatamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy je 9 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy i zostawiamy na około pół godziny. Następnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
robaczek
mocsłodkości