zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenny z durum

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Znowu mam wenę do pieczenia chleba. Ten jest z dodatkiem mąki pszennej durum. Łatwy w przygotowaniu i smaczny.

Chleb pszenny z durum Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb pszenny z durum

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z durum
Obie mąki wymieszać. Drożdże rozmieszać z cukrem. Do drożdży umieszczonych w misce wlać wodę i wsypać sól, wymieszać. Potem wsypać mąki i wymieszać a następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto odgazować, wyrobić jeszcze przez chwilkę i włożyć do keksowej foremki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem.

Ciasto zostawić oprószone do wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec około godzinę w zależności od piekarnika.

Upieczony wystudzić na kratce.
Chleb pszenny z durum
wyrobic ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z durum
gdy wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę
Chleb pszenny z durum
ciasto przełożyć do keksowej foremki do wyrosnięcia.
Chleb pszenny z durum
tak wyglada chleb po wyrośnięciu przed pieczeniam
Chleb pszenny z durum
a to jest chleb po upieczeniu