Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z durum
Obie mąki wymieszać. Drożdże rozmieszać z cukrem. Do drożdży umieszczonych w misce wlać wodę i wsypać sól, wymieszać. Potem wsypać mąki i wymieszać a następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyrobić jeszcze przez chwilkę i włożyć do keksowej foremki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem.
Ciasto zostawić oprószone do wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec około godzinę w zależności od piekarnika.
Upieczony wystudzić na kratce.
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyrobić jeszcze przez chwilkę i włożyć do keksowej foremki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem.
Ciasto zostawić oprószone do wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piec około godzinę w zależności od piekarnika.
Upieczony wystudzić na kratce.