Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami
Mąkę, otręby, wodę gazowaną, wodę niegazowaną, sól, cukier, ziarna i zakwas dokładnie wyrobić rękoma. odstawić ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu. Odłożyć pół litrowego słoika i włożyć słoik do lodówki ( ciasto ze słoika będzie służyć jako zakwas gdy jeszcze raz będziesz robić chleb).
Ciasto włożyć do formy i odłożyć na 10 godzin.
Po upływie tego czasu chleb wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 10 min. w temperaturze 180^C. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i położyć spodem chleba do góry aby odparował.
Ciasto włożyć do formy i odłożyć na 10 godzin.
Po upływie tego czasu chleb wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 10 min. w temperaturze 180^C. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i położyć spodem chleba do góry aby odparował.