Chleb z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny domowy chleb bardzo prosty przepis

Chleb z ziarnami

Składniki:

Chleb z ziarnami

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklankę otrębów pszennych
  • 0,5 litra wody gazowanej
  • 0,5 litra wody niegazowanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki ziaren np: pestki dyni lub słonecznika
  • zakwas do chleba

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami
Mąkę, otręby, wodę gazowaną, wodę niegazowaną, sól, cukier, ziarna i zakwas dokładnie wyrobić rękoma. odstawić ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu. Odłożyć pół litrowego słoika i włożyć słoik do lodówki ( ciasto ze słoika będzie służyć jako zakwas gdy jeszcze raz będziesz robić chleb).
Ciasto włożyć do formy i odłożyć na 10 godzin.
Po upływie tego czasu chleb wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 10 min. w temperaturze 180^C. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i położyć spodem chleba do góry aby odparował.

Tagi:

dynia chleb