kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Chlebek pszenny z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, chrupiący domowy chlebek z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

Chlebek pszenny z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek pszenny z siemieniem lnianym

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenny z siemieniem lnianym
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy i dodajemy siemię lniane oraz płatki owsiane. Robimy rozczyn: lekko ciepłą wodę wlewamy do miski, do tego kruszymy drożdże i dosypujemy cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Gotowy rozczyn dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 0,5h Wykładamy papierem do pieczenia blachę 35x12 i wylewamy do niej wyrośnięte ciasto. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy około 1 h w systemie góra/dół Ostatnie 15 minut wyjmujemy chlebek i zapiekamy bez formy- da to efekt pysznej chrupiącej skórki!
Chlebek pszenny z siemieniem lnianym
Etap 1 Chlebek na etapie wyrastania w blaszce
Chlebek pszenny z siemieniem lnianym
Etap 2 Po przekrojeniu widać dużo ziaren

Tagi:

chleb pieczywo