Sposób przygotowania:
Chlebek pszenny z siemieniem lnianym
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy i dodajemy siemię lniane oraz płatki owsiane. Robimy rozczyn: lekko ciepłą wodę wlewamy do miski, do tego kruszymy drożdże i dosypujemy cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Gotowy rozczyn dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 0,5h Wykładamy papierem do pieczenia blachę 35x12 i wylewamy do niej wyrośnięte ciasto. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy około 1 h w systemie góra/dół Ostatnie 15 minut wyjmujemy chlebek i zapiekamy bez formy- da to efekt pysznej chrupiącej skórki!