halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Chłodnik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Korzystając z sezonu truskawkowego warto jak najwięcej przyrządzać smakowitości.Chłodnik dobry jest na gorące dni .

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

Chłodnik truskawkowy

 

  • truskawki 50 dag
  • śmietana 12 % 500 ml
  • sok z limonki 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • syrop klonowy 8 łyżek
  • imbir świeży tarty 1|2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy
Truskawki myjemy , włożyć na durszlak , odszypułkować. Pozostawić do odcieknięcia wody.Śmietanę mocno schłodzić. Następnie włożyć do wysokiego naczynia, zmiksować.Wlać syrop klonowy oraz wsypać cukier waniliowy, sok z limonki, tarty imbir. Ponownie zmiksować. Dodajemy mocno schłodzoną śmietanę. Ponownie składniki zmiksować. Można chłodnik podać z biszkoptami, groszkiem ptysiowym.