anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chłodnik z botwinką i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo prosta zupa na letnie dni,jej przygotowanie zajmie nam tylko chwilę.

Chłodnik z botwinką i szpinakiem

Składniki:

Chłodnik z botwinką i szpinakiem

 

  • botwinka / same młode listki bez buraczków/ 250 g
  • szpinak 50 g
  • rzodkiewka 100 g
  • koperek 1 pęczek
  • szczypiorek posiekany 3 łyżki
  • jogurt naturalny 200 g
  • kefir 200 g
  • maślanka 200 g
  • bulion warzywny 2 szk.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz kajeński ½ łyżeczki
  • sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinką i szpinakiem
Bulion warzywny zagotuj, dodaj posiekane młode listki botwinki i gotuj na wolnym ogniu 3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Liście szpinaku posiekaj, a rzodkiewki pokrój na cieniutkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Wszystko połącz z wystudzoną botwinką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński i sól morską do smaku.
Wlej kefir, jogurt, maślankę i dokładnie wymieszaj, ewentualnie jeszcze raz dopraw. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Tagi:

szpinak beza bezy