Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinką i szpinakiem
Bulion warzywny zagotuj, dodaj posiekane młode listki botwinki i gotuj na wolnym ogniu 3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Liście szpinaku posiekaj, a rzodkiewki pokrój na cieniutkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Wszystko połącz z wystudzoną botwinką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński i sól morską do smaku.
Wlej kefir, jogurt, maślankę i dokładnie wymieszaj, ewentualnie jeszcze raz dopraw. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Liście szpinaku posiekaj, a rzodkiewki pokrój na cieniutkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Wszystko połącz z wystudzoną botwinką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński i sól morską do smaku.
Wlej kefir, jogurt, maślankę i dokładnie wymieszaj, ewentualnie jeszcze raz dopraw. Wstaw do lodówki do schłodzenia.