Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny chłodnik na upalne dni lata

Chłodnik z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z kalarepką

 

  • 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 2 kalarepki
  • 5 jajek
  • 1l maślanki
  • 1,5l zsiadłego mleka
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól pieprz
  • 3 łyżki koncentratu barszczu w płynie

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z kalarepką
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki po umyciu obieramy i kroimy w kostkę. Kalarepki po obraniu kroimy w zapałki. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Jajka, ogórki, kalarepkę, koperek i szczypiorek wrzucamy do garnka, zalewamy maślanką i zsiadłym mlekiem, dolewamy koncentrat barszczu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu.
Chłodnik z kalarepką
Zaczynamy od ugotowania jajek bo muszą ostygnąć
Chłodnik z kalarepką
Kalarepkę kroimy w zapałki lub słupki
Chłodnik z kalarepką
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka
Chłodnik z kalarepką
Dolewamy maślankę i zsiadłe mleko i barszcz