Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1503]

Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem i szczypiorkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki chłodnik jest idealny na upalne dni. Wykonany z sezonowych warzyw. Pyszny. Najlepszy dobrze schłodzony.

Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • spory pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek świeży do dekoracji
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem i szczypiorkiem
1. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. Jogurt naturalny łączymy z rzodkiewką, czosnkiem i szczypiorkiem, tak z łyżkę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodnik wstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia.

3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na cząstki.

4. Do miseczek lub szklanek nakładamy po porcji schłodzonego chłodnika, nakładamy cząstki jajka, dekorujemy odłożonym szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Chłodnik smakuje dobrze schłodzony.

Z przepisu wychodzi 4 mniejsze porcje lub 2 większe.

Tagi:

chłodnik zupa