Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinki z jajkiem
Liście botwinki wraz z buraczkami drobno pokroić. Przełożyć do garnka i zalać wodą dokładnie do poziomu posiekanej botwinki. Zagotować, dodać wegetę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż buraczki będą miękkie.
Następnie wystudzić (wywar z botwinki można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce). Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o szerokich oczkach.
Ogórek obrać i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Do schłodzonego wywaru dodać starte rzodkiewki, pokrojonego ogórka, posiekany szczypiorek i koperek.
Dodać kefir i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować jajka i wystudzić. Przekroić na pół i dołożyć do chłodnika na talerzu.
Następnie wystudzić (wywar z botwinki można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce). Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o szerokich oczkach.
Ogórek obrać i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Do schłodzonego wywaru dodać starte rzodkiewki, pokrojonego ogórka, posiekany szczypiorek i koperek.
Dodać kefir i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować jajka i wystudzić. Przekroić na pół i dołożyć do chłodnika na talerzu.