Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1464]

Kruche pierożki z duszoną cebulką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, kruche i idealne pierożki z nadzieniem z duszonej cebuli i mnóstwem suszonych ziół i przypraw. Smakują gorące jak i zimne. Można je podać z czerwonym barszczykiem, ketchupem czy ulubionym sosem. Podane samodzielnie bez dodatków też są pyszne.

Kruche pierożki z duszoną cebulką

Składniki:

Kruche pierożki z duszoną cebulką

Cebulka:

  • 6 średnich cebul
  • olej do smażenia
  • papryka słodka mielona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • sól do oprószenia cebuli

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z duszoną cebulką
1. Zaczynamy od cebuli: Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka odsączamy ją na gęstym sicie z nadmiaru oleju i przyprawiamy do smaku suszonymi ziołami i przyprawami. Studzimy.

2. Gdy cebulka się smaży przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąką, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.

3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki o dowolnej średnicy, nakładamy cebuli, składamy na pół i formujemy pierożki. Brzegi dociskałam widelcem, robiąc przy okazji wzorek. Gotowe pierożki nakłuwamy widelcem.

4. Pieczenie: Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

5. Podanie: Upieczone pierożki podajemy gorące lub zimne. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisy wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.