Sposób przygotowania:
Kruche pierożki z duszoną cebulką
1. Zaczynamy od cebuli: Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka odsączamy ją na gęstym sicie z nadmiaru oleju i przyprawiamy do smaku suszonymi ziołami i przyprawami. Studzimy.
2. Gdy cebulka się smaży przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąką, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki o dowolnej średnicy, nakładamy cebuli, składamy na pół i formujemy pierożki. Brzegi dociskałam widelcem, robiąc przy okazji wzorek. Gotowe pierożki nakłuwamy widelcem.
4. Pieczenie: Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
5. Podanie: Upieczone pierożki podajemy gorące lub zimne. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisy wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.
2. Gdy cebulka się smaży przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąką, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki o dowolnej średnicy, nakładamy cebuli, składamy na pół i formujemy pierożki. Brzegi dociskałam widelcem, robiąc przy okazji wzorek. Gotowe pierożki nakłuwamy widelcem.
4. Pieczenie: Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
5. Podanie: Upieczone pierożki podajemy gorące lub zimne. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisy wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
robaczek
Babeczka35
Polecam takie zrobić. Dziękuję :)