BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Chłodnik warzywny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny chłodnik z świeżych warzyw z dodatkiem koncentratu buraczanego. Chłodnik smakuje rewelacyjnie. Dobrze schłodzony jest pyszny.

Chłodnik warzywny

Składniki:

Chłodnik warzywny

 

  • ogórki zielone około 300 g,
  • rzodkiewki 1/2 pęczka,około 8 -10 szt,
  • szczypiorek 1 pęczek,
  • jajka ugotowane na twardo 2,
  • koncentrat buraczany 4 łyżki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • kefir 1 litr,

Sposób przygotowania:

Chłodnik warzywny
Ogórki i rzodkiewki dobrze opłukać, osuszyć, obciąć końcówki, a następnie zastrzec na tarce o grubych oczkach.

Postolic i odstawić na 20 - 30 minut.

Po tym czasie odcisnąć nadmiar soku, dodać ugotowane na twardo obrane i pokrojone w kostkę jajka oraz opłukany, poszatkowany szczypiorek.

Dodać koncentrat buraczany, wymieszać i zalać kefirem.

Ponownie wymieszać do połączenia składników i schłodzić w lodówce.

Podawca dobrze schłodzony, udekorowany jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.