Sposób przygotowania:
Chłodnik a`la Igraszki Losu
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy i zostawiamy do przestygnięcia.
Buraczki z botwinki odcinamy, dwa buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a z pozostałych robimy sok (sokowirówką ).
Liście botwinki kroimy drobno i wraz z utartymi buraczkami dodajemy do zsiadłego mleka.
Ogórka obieramy, kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w kostkę.
Rzodkiewki kroimy w kostkę. Miętę, koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Do zsiadłego mleka dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewkę, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy sok wyciśnięty z buraków i całość starannie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Chłodnik serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Buraczki z botwinki odcinamy, dwa buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a z pozostałych robimy sok (sokowirówką ).
Liście botwinki kroimy drobno i wraz z utartymi buraczkami dodajemy do zsiadłego mleka.
Ogórka obieramy, kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w kostkę.
Rzodkiewki kroimy w kostkę. Miętę, koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Do zsiadłego mleka dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewkę, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy sok wyciśnięty z buraków i całość starannie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Chłodnik serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Holly
Magdalena88
redakcja
Igraszki Losu
Igraszki Losu
Igraszki Losu