Sposób przygotowania:
Chłodnik litewski nieco inaczej
Botwinę myjemy i kroimy w drobne kawałeczki. Gotujemy ją w małej ilości wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Kiedy będzie miękka odstawiamy do wystygnięcia.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę, może być grubsza. Dodajemy do wystudzonej botwinki. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw.
Jogurt i śmietanę należy bardzo dokładnie wymieszać dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt i śmietanę wlewamy do warzyw delikatnie mieszając.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posypaną posiekaną pietruszką i ewentualnie z jajkami na twardo, ale i bez nich zupa jest smaczna.
Przed podaniem musi się dobrze schłodzić.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę, może być grubsza. Dodajemy do wystudzonej botwinki. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw.
Jogurt i śmietanę należy bardzo dokładnie wymieszać dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt i śmietanę wlewamy do warzyw delikatnie mieszając.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posypaną posiekaną pietruszką i ewentualnie z jajkami na twardo, ale i bez nich zupa jest smaczna.
Przed podaniem musi się dobrze schłodzić.
gusia1000