Sposób przygotowania:
Chłodny truskawkowiec
Podgrzej około 1/3 szklanki mleka, dodaj masło. Trzymaj na niewielkim ogniu i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj cukier wanilinowy i zwykły. Zamieszaj, poczekaj aż cukier się rozpuści i zdejmij z ognia. Truskawki zmiksuj ze śmietaną i kilkoma łyżkami amaretto. Do lekko przestudzonej zawartości rondelka dodaj mleko w proszku, energicznie wymieszaj. Następnie całą zawartość rondelka dodaj do truskawek. Zmiksuj. Zagotuj pozostałą ilość mleka i wsyp do niej żelatynę (podczas wsypywania jak i po energicznie mieszaj widelcem). Odstaw aby przestygła, co jakiś czas pamiętając aby zamieszać. Kiedy żelatyna lekko przestygnie dodaj ją do reszty masy i jeszcze raz dokładnie wszystko zmiksuj. Na koniec wsyp migdały i orzechy, zamieszaj łyżką i przelej do podłużnej, silikonowej formy. Wstaw do lodówki i czekaj aż całość stężeje. Potem delikatnie wydobądź z formy na talerzyk i pokrój na grubsze plastry. Smacznego!