Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chłodny truskawkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powstały z tego co było pod ręką. Wyszedł truskawkowo słodki, orzechowo chrupiący i dla brzuszka w sam raz lekki.

Chłodny truskawkowiec

Składniki:

Chłodny truskawkowiec

 

  • torebka żelatyny
  • torebka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • 4-5 dużych truskawek
  • 5 łyżek amaretto
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szklanka mleka
  • kopiasta łyżka masła
  • garść migdałów w plastrach
  • garść orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 5-6 kopiastych łyżek mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Chłodny truskawkowiec
Podgrzej około 1/3 szklanki mleka, dodaj masło. Trzymaj na niewielkim ogniu i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj cukier wanilinowy i zwykły. Zamieszaj, poczekaj aż cukier się rozpuści i zdejmij z ognia. Truskawki zmiksuj ze śmietaną i kilkoma łyżkami amaretto. Do lekko przestudzonej zawartości rondelka dodaj mleko w proszku, energicznie wymieszaj. Następnie całą zawartość rondelka dodaj do truskawek. Zmiksuj. Zagotuj pozostałą ilość mleka i wsyp do niej żelatynę (podczas wsypywania jak i po energicznie mieszaj widelcem). Odstaw aby przestygła, co jakiś czas pamiętając aby zamieszać. Kiedy żelatyna lekko przestygnie dodaj ją do reszty masy i jeszcze raz dokładnie wszystko zmiksuj. Na koniec wsyp migdały i orzechy, zamieszaj łyżką i przelej do podłużnej, silikonowej formy. Wstaw do lodówki i czekaj aż całość stężeje. Potem delikatnie wydobądź z formy na talerzyk i pokrój na grubsze plastry. Smacznego!

Tagi:

chłodny