pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Chrupiący kurczak z domowymi frytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomysł na wykorzystanie mięsa pozostałego z gotowania zupy z dodatkiem domowych frytek. Trochę kaloryczne, ale raz na jakiś czas można :)

Chrupiący kurczak z domowymi frytkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiący kurczak z domowymi frytkami

 

  • Dla 2 - 3 osób:

 

  • 4 udka z kurczaka (ja miałam akurat z zupy)
  • przyprawa do pieczonego kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Chrupiący kurczak z domowymi frytkami
Mięso natrzeć przyprawą do kurczaka, przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić na 1 godzinę. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej grubości słupki. Zagotować w ganku wodę - ok 1 litra. Kiedy zacznie wrzeć dodać do niej cukier - wymieszać. Podgotować w tej wodzie ziemniaki przez 6 minut. Odlać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 180st. Jeśli używamy już "obrobionego termicznie" mięsa wystarczy mu ok 30 minut w piekarniku, jeśli używamy świeżego musi to być ok 60 minut. Pieczemy aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Kiedy kurczak się piecze rozgrzewamy na patelni olej. Na gorący wrzucamy frytki i smażymy do momentu aż będą złotobrązowe.
Chrupiący kurczak z domowymi frytkami
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego
Chrupiący kurczak z domowymi frytkami
Mięso z każdej strony oprószamy przyprawą do kurczaka
Chrupiący kurczak z domowymi frytkami
Ziemniaki kroimy w słupki i podgotowujemy w wodzie z dodatkiem cukru
Chrupiący kurczak z domowymi frytkami
Frytki smażymy na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru