redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Pierś z kurczaka z purée ziemniaczano-selerowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierś z purée ziemniaczano-selerowym i zieloną fasolką szparagową. Skosztuj koniecznie!

Pierś z kurczaka z purée ziemniaczano-selerowym

Składniki:

Pierś z kurczaka z purée ziemniaczano-selerowym

 

  • 1 pierś z kurczaka

 

 

  • 1 mały seler korzeniowy

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z purée ziemniaczano-selerowym
Obierz ziemniaki i seler, ugotuj je w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową wrzuć do garnka z osoloną wodą Gotuj przez 3-4 minuty, odcedź. Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Zacznij smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż 5 minut z każdej strony. Potem zdejmij z patelni i odczekaj kilka minut.

Do ugotowanych ziemniaków dodaj 50 ml mleka i łyżkę masła, ubij całość przy pomocy ubijaczki do ziemniaków na gładką konsystencję. Na talerz nałóż purée ziemniaczano-selerowe, na którym umieść kurczaka, obok ułóż fasolkę.

Przepis z programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".

Tagi:

kurczak obiad