joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Chruściki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zmieniłam tradycyjny przepis na faworki mojej mamy, dodałam orzechy i w ten sposób uzyskałam przepyszne, chrupiące ciasteczka karnawałowe.

Chruściki orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chruściki orzechowe

 

  • 25 dag mąki
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia (ok 1l)
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chruściki orzechowe
Orzechy włoskie zmielić. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy włoskie, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i ocet. Uwaga: ocet można zastąpić spirytusem. należy pamiętać aby dodać go do ciasta. Jego dodatek sprawi, że olej podczas smażenia chruścików nie będzie się pienił. Podane składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto będzie dosyć twarde. Podzielic na części i rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki. Radełkiem wycinać paski dł. ok 8-10cm i szerokości 2 cm. W środku każdego zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec przez to nacięcie. Olej rozgrzać w szerokim rondelku. Smażyć faworki do czasu aż się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym i oprószyc cukrem pudrem.
Chruściki orzechowe
Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto
Chruściki orzechowe
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować i wykrawać faworki
Chruściki orzechowe
Faworki smażyc na rozgrzanym oleju aż się zezłocą
Chruściki orzechowe
Faworki osączyc na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu