iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Chrusty Ewuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrusty Ewuni - szybkie i smaczne, idealne na karnawał.

Chrusty Ewuni

Składniki:

Chrusty Ewuni

 

  • 50 dag mąki
  • 7 szt żółtka,
  • 4 łyżki śmietany gęstej kwaśnej
  • 1 łyżka cukier puder,
  • 2 łyżeczki wódki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Chrusty Ewuni
Mąkę przesiewamy na stolnicę ciut solimy. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Robimy dziurkę i wlewamy żółtka wymieszane z wódką i śmietaną. Nożem siekamy i wyrabiamy ręką ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie rozwałkowujemy . Kropimy na paski na środku pasku robimy przecięcie i wywijamy koniec prostokąta - tworząc faworek. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wyciągamy na ręczniki papierowe następnie posypujemy cukrem pudrem .

Tagi:

faworki chrust