gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Chrusty ( faworki ) na piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrusty ( faworki ) z dodatkiem piwa, bez śmietany. Nic nie różnią się o tych tradycyjnych. Chrupiące i super smaczne ;)

Chrusty ( faworki ) na piwie

Składniki:

Chrusty ( faworki ) na piwie

 

  • 2 szklanki maki,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki piwa,
  • 1 łyżeczka masła,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Chrusty ( faworki ) na piwie
Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, piwo i masło. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wałkiem bijemy ciasto około 15 minut. 

Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy prostokąty ( około 2,5 cm x 7-8 cm ). 

Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec prostokąta. 

Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu ( u mnie olej) na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Posypujemy pudrem. Smacznego ;)  

Tagi:

faworki