Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis trochę zimowy, bo kaczka pojawi się w towarzystwie żurawiny i jabłek, które z zimą mi się bardzo kojarzą, pyszna, lekko pikantna i bardzo smaczna wersja kaczuszki poleca się Wam smacznie.

Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym

 

  • 2 filety z kaczki
  • ½ łyżeczki imbiru świeżego startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Kompot jabłkowo-żurawinowy
  • 1 duże jabłko Granny Smith
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki imbiru świeżego startego
  • 1/3 papryczki chilli
  • 50 ml domowego bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym
Kaczkę myjemy, osuszamy. Nożem lekko nacinamy mięso.

W miseczce łączymy tworząc pastę sól, cukier, imbir i oliwę. Tak przygotowaną pastą nacieramy filety z kaczki i marynujemy je 30 minut. Umyte jabłko kroimy w kostkę.

Do rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do niego jabłka, żurawinę, imbir i papryczkę chilli – smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, ocet jabłkowy i bulion – gotujemy na niedużym ogniu około 10 minut. Jabłka mają być miękkie ale nie rozgotowane.

Mięso płuczemy z marynaty i dokładnie osuszamy. Kładziemy je na zimną patelnie skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 10 minut, następnie mięso przekręcamy i smażymy 5 minut.

Usmażone mięso przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby soki rozłożyły się równomiernie. Mięso kroimy ostrym noże m na plasterki, układamy na talerzu, serwujemy z kompotem jabłkowym z żurawiną.

Smacznego.
Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym
Kaczkę myjemy, osuszamy. Noże lekko nacinamy mięso. W miseczce łączymy tworząc pastę sól, cukier, imbir i oliwę. Tak przygotowaną pastą nacieramy filety z kaczki i marynujemy je 30 minut.
Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym
Umyte jabłko kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do niego jabłka, żurawinę, imbir i papryczkę chilli – smażymy 1 minutę.
Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym
Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, ocet jabłkowy i bulion – gotujemy na niedużym ogniu około 10 minut. Jabłka mają być miękkie ale nie rozgotowane.
Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym
Kładziemy je na zimną patelnie skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 10 minut, następnie mięso przekręcamy i smażymy 5 minut. Usmażone mięso przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby soki rozłożyły się równomiernie.

Tagi:

jabłka kaczka