Sposób przygotowania:
Kaczka z lekko pikantnym kompotem jabłkowym
Kaczkę myjemy, osuszamy. Nożem lekko nacinamy mięso.
W miseczce łączymy tworząc pastę sól, cukier, imbir i oliwę. Tak przygotowaną pastą nacieramy filety z kaczki i marynujemy je 30 minut. Umyte jabłko kroimy w kostkę.
Do rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do niego jabłka, żurawinę, imbir i papryczkę chilli – smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, ocet jabłkowy i bulion – gotujemy na niedużym ogniu około 10 minut. Jabłka mają być miękkie ale nie rozgotowane.
Mięso płuczemy z marynaty i dokładnie osuszamy. Kładziemy je na zimną patelnie skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 10 minut, następnie mięso przekręcamy i smażymy 5 minut.
Usmażone mięso przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby soki rozłożyły się równomiernie. Mięso kroimy ostrym noże m na plasterki, układamy na talerzu, serwujemy z kompotem jabłkowym z żurawiną.
Smacznego.
W miseczce łączymy tworząc pastę sól, cukier, imbir i oliwę. Tak przygotowaną pastą nacieramy filety z kaczki i marynujemy je 30 minut. Umyte jabłko kroimy w kostkę.
Do rondelka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do niego jabłka, żurawinę, imbir i papryczkę chilli – smażymy 1 minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, ocet jabłkowy i bulion – gotujemy na niedużym ogniu około 10 minut. Jabłka mają być miękkie ale nie rozgotowane.
Mięso płuczemy z marynaty i dokładnie osuszamy. Kładziemy je na zimną patelnie skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu około 10 minut, następnie mięso przekręcamy i smażymy 5 minut.
Usmażone mięso przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby soki rozłożyły się równomiernie. Mięso kroimy ostrym noże m na plasterki, układamy na talerzu, serwujemy z kompotem jabłkowym z żurawiną.
Smacznego.