Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Faworki na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na faworki dostałam od właściciela mieszkania, które wynajmuję, są super i tak szybko się je robi

Faworki na piwie

Składniki:

Faworki na piwie

 

  • 4 żółtka,
  • piwo (tyle samo co żółtek),
  • mąka (tyle ile zabierze ciasto),
  • cukier puder do oprószenia,
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki na piwie
Do szklanki włóż żółtka. Przełóż je do miski. Następnie wlej tyle piwa, ile zajmowały objętości żółtka w szklance. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj żółtka i piwo i zagniataj ciasto, stopniowo dodając mąkę. Nie należy dodać za dużo mąki, bo faworki wyjdą twarde. Jeśli dodasz za dużo mąki, to dolej piwa. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, nacinamy je w środku, przekładamy jeden lub dwa rogi przez środek formując faworka. Faworki smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Najlepiej smażyć je w dwie osoby, bo faworki szybko robią się złote. Po usmażeniu odsączyć je na papierowych ręcznikach i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)