Sposób przygotowania:
Chrust z rumem na piwie
Mąkę przesiać do miseczki. -Dodać sól, żółtka ,rum i piwo. -Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.Można chwilę obić wałkiem./ ominęłam tę czynność/ -Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min. -Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/. -Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką. -Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec. -Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem . -Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. -Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.