Pasta z pieczonego pstrąga tęczowego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowując rybę warto czasem zrobić jej więcej, by potem wykorzystać ją np. do pasty, która będzie ciekawą odmianą dla sera i wędliny.

Pasta z pieczonego pstrąga tęczowego

Składniki:

Pasta z pieczonego pstrąga tęczowego

 

  • 1 upieczony pstrąg tęczowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 gałązka świeżego koperku
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego, jeśli wolicie wersję fit

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego pstrąga tęczowego
Kawałki ryby oddzielamy od skóry i ości. Wlewamy olej rzepakowy i rozdrabniamy dokładnie widelcem. Cebulę i jajko kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy. Dodajemy do ryby i mieszamy.

Na koniec dodajemy majonez lub jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Niewykorzystaną pastę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.