Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam chlebki pieczone z bakaliami. Tym razem zrobiłam go na samej mące krupczatce. W smaku wyszedł bardzo dobry. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem. Polecam go na śniadanie.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Składniki:

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

1.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami
Wsypanie mąki krupczatki do miski metalowej

Wsypać mąkę krupczatkę do miski.

2.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami
Wyspanie ziaren chia, orzeszków, żurawiny i moreli

Dosypać ziarna chia, orzeszki piniowe, żurawinę suszoną oraz morele suszone, wymieszać.

3.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami
Wsypanie cukru kryształu i wymieszanie łyżką

Wsypać cukier kryształ i ponownie wymieszać.

4.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami
Dosypanie soli kuchennej i wymieszanie łyżką

Dosypać sól kuchenną i znowu wymieszać łyżką.

5.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach, dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Wlać letnią wodę.

7.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

8.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Krupczatkowy chlebek z bakaliami

Smacznego !