Sposób przygotowania:
Krupczatkowy chlebek z bakaliami1.
Wsypać mąkę krupczatkę do miski.
2.
Dosypać ziarna chia, orzeszki piniowe, żurawinę suszoną oraz morele suszone, wymieszać.
3.
Wsypać cukier kryształ i ponownie wymieszać.
4.
Dosypać sól kuchenną i znowu wymieszać łyżką.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach, dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !