nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowej produkcji smakowe masełko o smaku chrzanu z dodatkiem szczypiorku, dzięki chrzanowi i szczypiorkowi masło ma przyjemnie intensywny smak i jest świetnym, wyrazistym smarowidłem do pieczywa.

Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem
Masło roślinne przełożyć do miseczki (użyłam masła roślinnego, z pojemniczka, nie z kostki, żeby było zawsze miękkie po wyjęciu go z lodówki i łatwo się rozsmarowywało, ale jak ktoś chce może użyć twardego masła z kostki). Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać szczypiorek do masła umieszczonego w misce. Do masła ze szczypiorkiem dodać tarty chrzan (ze słoiczka). Wszystko wymieszać doprawiając masełko podczas mieszania solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane masełko przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce. Zaraz po przygotowaniu chrzanowego masła ze szczypiorkiem dobrze jest dać mu przynajmniej 30 minut zanim będziemy je konsumować, przygotowywać z nim przykładowo kanapki, wtedy smak masełka się wyostrzy. 
Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem
Umyty i osuszony szczypiorek podczas siekania
Chrzanowe masełko ze szczypiorkiem
Przełożone do miseczki masło z dodatkiem szczypiorku i chrzanu przed wymieszaniem

Tagi:

tarta