jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Masełko oliwkowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Masełko oliwkowe dobrze smarowne w kształcie serduszek przygotuj jako dodatek do pieczywa.

Masełko oliwkowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Masełko oliwkowe.

 

  • 200g masła wiejskiego
  • 2 łyżki oliwy extra v.
  • ok. 1/2 szklanki oliwek nadziewanych papryką
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chili

 

 

Sposób przygotowania:

Masełko oliwkowe.
Miksujemy miękkie wiejskie masło (lub samodzielnie zrobione) z oliwą bardzo dobrej jakości. Oliwki siekamy drobniutko zostawiając kilka do dekoracji. Do miękkiego masła dodajemy posiekane drobniutko oliwki i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy słodką paprykę, odrobinę chili do smaku.Znowu mieszamy i sprawdzamy czy masełko jest odpowiednio pikantne. Tak przygotowane masełko przekładamy do foremek silikonowych w kształcie serduszek (lub innych). Wstawiamy do lodówki. Gdy masełko stężeje przekładamy masełko na talerzyki. Dekorujemy je paseczkami oliwek. Masełko możemy podać do pieczywa lub racuchów drożdżowych. Sądzę, że masełko dobrze by smakowało również z chlebkiem typu focaccia.
Masełko oliwkowe.
Miękkie masło wiejskie miksujemy z dodatkiem oliwy extra v.
Masełko oliwkowe.
Odsączone oliwki siekamy drobniutko i dodajemy do masła.