Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się wnętrze i zapieczony wierzch.

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe

Około 10 sztuk:

  • 150 g pasty tahini/masła sezamowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe

Masa:

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe
Jeśli oddzieli się tłuszcz od masła/pasty to należy go wymieszać z zawartością i dodać całość.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą dłoni.

Formowanie:

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe
Kuleczek przed pieczeniem nie należy spłaszczac.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Wszystkie kuleczki z odstępami i bez spłaszczania umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe
Ciastka początkowo będą bardzo delikatne, ale szybko nabiorą właściwej konsystencji.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić na kratce.


Tagi:

ciastka