misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Knedle ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Knedle ze śliwkami to danie, które mogłabym robić codziennie. Moja rodzina je uwielbia. Delikatne ciasto z ziemniaków i aromatyczne śliwki to doskonałe połączenie. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

  • Nadzienie:
  • 500 g śliwek
  • cukier trzcinowy - ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek.

Ziemniaki, obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Zarabiamy jednolite ciasto.

Odrywamy porcje ciasta i rozpłaszczamy je. Na środek dajemy jedną śliwkę, do której dajemy cukier trzcinowy. Owoc otaczamy ciastem ziemniaczanym i formujemy zgrabną kuleczkę.

Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia knedli na górę.

Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
Knedle ze śliwkami
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę pszenną
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki mąkę oraz szczyptę soli dokładnie mieszamy
Knedle ze śliwkami
Z dokładnie wymieszanych składników na ciasto formujemy kulę
Knedle ze śliwkami
Śliwki myjemy osuszamy i pozbawiamy pestek
Knedle ze śliwkami
Do środka śliwek dajemy porcje cukru
Knedle ze śliwkami
Na porcję ciasta dajemy śliwkę z cukrem
Knedle ze śliwkami
Formujemy zgrabne okrągłe knedle
Knedle ze śliwkami
Gotujemy 5-7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch
Knedle ze śliwkami
Pyszne knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami