Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek.
Ziemniaki, obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Zarabiamy jednolite ciasto.
Odrywamy porcje ciasta i rozpłaszczamy je. Na środek dajemy jedną śliwkę, do której dajemy cukier trzcinowy. Owoc otaczamy ciastem ziemniaczanym i formujemy zgrabną kuleczkę.
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia knedli na górę.
Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
Ziemniaki, obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Zarabiamy jednolite ciasto.
Odrywamy porcje ciasta i rozpłaszczamy je. Na środek dajemy jedną śliwkę, do której dajemy cukier trzcinowy. Owoc otaczamy ciastem ziemniaczanym i formujemy zgrabną kuleczkę.
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia knedli na górę.
Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
SylaUla