Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 210
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepyszne ciasteczka owsiane, które są chrupiące i niezwykle kruche. Można je przygotować z polewą czekoladową lub zostawić w wersjo solo.

Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie

Około 30 sztuk:

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie miodowa)

Sposób przygotowania:

Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie
Płatki owsiane oraz sezam należy rozdrobnić (blenderem lub odrobinę młynkiem do kawy) na mniejsze kawałki. Do płatków z sezamem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodać zimne masło.

Całość połączyć (najlepiej dłonią) i wymieszać z mlekiem. Powstałą masę owinąć folią spożywczą i schować do lodówki - na 20-30 minut.

Następnie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, a z placka powycinać (np. za pomocą szklanki) okrągłe ciastka i ułożyć je na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i ew. wymieszać z kawą.

Polewą posmarować po jednej stronie ciastek i odczekać, aż zastygnie. 
Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie
Ciasteczka są kruche i bardzo chrupiące.