Sposób przygotowania:
Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie
Płatki owsiane oraz sezam należy rozdrobnić (blenderem lub odrobinę młynkiem do kawy) na mniejsze kawałki. Do płatków z sezamem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dodać zimne masło.
Całość połączyć (najlepiej dłonią) i wymieszać z mlekiem. Powstałą masę owinąć folią spożywczą i schować do lodówki - na 20-30 minut.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, a z placka powycinać (np. za pomocą szklanki) okrągłe ciastka i ułożyć je na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i ew. wymieszać z kawą.
Polewą posmarować po jednej stronie ciastek i odczekać, aż zastygnie.
Całość połączyć (najlepiej dłonią) i wymieszać z mlekiem. Powstałą masę owinąć folią spożywczą i schować do lodówki - na 20-30 minut.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, a z placka powycinać (np. za pomocą szklanki) okrągłe ciastka i ułożyć je na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i ew. wymieszać z kawą.
Polewą posmarować po jednej stronie ciastek i odczekać, aż zastygnie.
marietta
gusia1000