Sposób przygotowania:
Ciasteczka cytrynowe z cukrem trzcinowym
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę oraz posiekać z margaryną na wiórki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i otrzeć z niej skórkę na drobnej tarce. Przekroić na wpół i wycisnąć z połówki sok, wybierając pestki łyżeczką. Żółtka oddzielić od białek i dodać wraz z cukrem, śmietanką oraz sokiem i skórką z cytryny do dołka w mące. Wyrabiać i zagnieść w kulę ciasto. Wstawić w naczyniu lub woreczku foliowym na 20 min. do zamrażarki, aby skruszało. Po wyjęciu rozwałkować niezbyt grubo i wyciskać kieliszkiem lub literatką kształty. Posypać po wierzchu trzcinowym cukrem, wklepując kryształki lekko palcem w ciastka ,aby nie pospadały podczas pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200 st. C,a blachę natrzeć tłuszczem i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ułożyć ciastka w małym odstępie na blasze i wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Pilnować czasu pieczenia i wyjąć ciastka na czas. Jeśli zostanie zapas ciasta, wykorzystać lub zamrozić na potem. Ciastka przełożyć na duży talerz.